Reizende expositie Ruimte voor de Rivier Zwolle

(korte film gehele project: https://youtu.be/FI5WyedQzI0)

 

Opgegroeid aan de IJssel, gefascineerd door het landschap en onder de indruk van de kracht van de rivier en daarmee ook de kwetsbaarheid van het land. Wilma Wilbrink exposeert door middel van een reizende expositie in 2017 op verschillende plaatsen het werk Ruimte voor de Rivier. Het werk is gemaakt van oorspronkelijke rivierklei uit de nieuwe dijk bij de IJssel (Spolde/Westenholte).

Het kunstwerk: 'Ruimte voor de Rivier', was eerder te zien (2016) tijdens een groepsexpositie in galerie Het Langhuis te Zwolle en daarna in het stadhuis te Hattem tijdens de expositie IJSSEL².

foto atelier Ruimte voor de Rivier


In 2017 reist de installatie, in samenwerking met het Waterschap Drents Overijsselse Delta, langs 5 Zwolse gebouwen. Het toont de kracht van het water en de dreiging van een overstroming. Het werk is vervaardigd uit oorspronkelijke rivierklei uit de nieuwe dijk bij de IJssel. De klei is persoonlijk door de kunstenaar verworven en handmatig verwerkt. De door de kunstenaar gevormde kleiplaatjes zijn afzonderlijk zeer kwetsbaar. De vorm van de kleiplaatjes is ontstaan door de natuur haar werk te laten doen. Wilma installeert het werk afhankelijk van de locatie tot de hoogte waarop het water zou komen bij een extreme overstroming. (Op sommige plekken 4 meter hoog). De hoogte (overstroming) is te zien op de website en met de app overstroomik.nl. Iedere locatie krijgt dus een uniek werk.

WDO Delta Dokter van Deenweg 186, Zwolle  6 maart t/m 5 april 2017 
Grote kerk  Grote Markt 18, Zwolle 11 april t/m 5 mei 2017
Stadskantoor  Lübeckplein 2, Zwolle  11 mei t/m 7 juni 2017 
De Vreugdehoeve Zalkerveerweg 20, Zwolle  14 juni t/m 31 juli 2017

Provinciehuis 1e fase
Kinderexpositie 2e fase

Luttenbergstraat 2, Zwolle

11 aug. t/m 8 september 2017
8 sept. t/m 6 oktober 2017 

 

Wilma zal samen met Karin Gerfen een lessenserie ontwikkelen en verzorgen voor het basisonderwijs. De leerlingen maken een kunstwerk van klei waarin ze, o.a. door uitvoerig materiaalonderzoek, leren hoe ze hun gedachten, zorgen, oplossingen en ideeën kunnen verbeelden m.b.t. de waterhuishouding, overstromingsrisico’s in Nederland. Het werk van de kinderen van 10 zwolse basisschoolklassen wordt toegevoegd aan het kunstwerk ‘Ruimte voor de Rivier’ in het provinciehuis zodat er een nieuw uniek kunstwerk ontstaat. Deze activiteiten zijn mogelijk gemaakt door Het Waterschap Drents Overijsselse Delta en de Provincie Overijssel.

De kunstenaar wil met dit kunstwerk de kracht van het water en kwetsbaarheid van de aarde verbeelden en het mooie dat mens en natuur er door de eeuwen heen samen uitkomen.

Demi de Kleine maakt in opdracht van het waterschap een reportage, te volgen op https://www.flickr.com/gp/demidekleine/vP80LS

                                                         IJssel biënnale 2017 Logo                                                      

 

Ruimte voor de Rivier